Kallsådd

Jag vet att jag är sist på bollen, men jag har testat kallsådd tidigare och inte riktigt fått det att fungera. Dessutom har jag ju inte alltid bott som jag gör nu, på en liten gård i hjärtat av Kolmården. Idag tog jag mig an ett nytt försök och har testat att så blomkål, broccoli, spenat, brysselkål, gräslök och andra kålsorter. Förhoppningen är att komma igång riktigt tidigt på odlingssäsongen!

Vad är kallsådd och varför är det så bra?

För dig som är nyfiken på kallsådd – eller precis som jag inte riktigt fått kläm på det tidigare – är detta en metod som handlar om att så frön utomhus under kalla förhållanden, ofta på hösten, vintern eller tidigt på våren. Det efterliknar naturens eget sätt att få frön att gro.

Fröna sås i jorden när temperaturen är låg och får sedan ligga vilande tills det blir tillräckligt varmt för dem att börja gro. Det är som att du ger dem ett naturligt startskott för att spira.

Varför är kallsådd värt att prova?

Det finns flera fördelar med att testa kallsådd, och här är några av de viktigaste:

1. Tidigare skörd och blomning

Eftersom fröna börjar gro så snart förhållandena är rätt, kan du få ett rejält försprång i säsongen. Detta är extra värdefullt för grönsaker som blomkål, broccoli och spenat, som jag själv sådde idag.

2. Mindre stress under våren

Om du sår nu slipper du stressa med att få allt i jorden under den hektiska våren. Dessutom får du mer tid att njuta av att se dina odlingar spira.

3. Naturlig stratifiering

Vissa frön behöver en kall period för att bryta sin frövila. Kallsådd ger dem exakt vad de behöver utan att du behöver frysa dem inomhus.

4. Tåligare plantor

Plantor som spirar genom kallsådd är ofta mer robusta och klarar av utomhusklimatet bättre än inomhusförodlade plantor.

Hur går man till väga?

Här är mina steg för dagens kallsådd:

  1. Välj rätt frön Grönsaker som blomkål, broccoli, och spenat har jag läst och hört är perfekta för kallsådd. Brysselkål är jag dock osäker på, men gör ett försök. Du kan även testa med persilja, dill eller ringblommor om du vill inkludera fler sorter.
  2. Förbered jorden Jag sådde i odlingslådor, egentligen vanliga godis och glasslådor som jag gjorde dränerings hål i. Samt så ställde jag det i större plastlådor.
  3. Så fröna Fröna sås direkt i jorden. Täck med ett tunt lager jord och snö och låt naturen sköta resten.

Kommer det att fungera?

Jag är nyfiken på att se resultatet av detta årets kallsådd. Med en gård i Kolmården som bakgrund och massor av odlingsinspiration är jag förhoppningsfull. Kanske blir detta året jag får det att fungera på riktigt?

Vad har du för erfarenheter av kallsådd? Har du några tips eller favoritsorter? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *